Planet Change - Jongeren als aanjagers van verandering
Planet Change is de naam van een Erasmus+ project dat zich richt op docenten van het middelbaarberoepsonderwijs en hun studenten. Het doel is om met lesactiviteiten het bewustzijn over duurzaamheid te bevorderen en 21e-eeuwse vaardigheden te verwerven. Dit alles in een technische context, voornamelijk vanuit de ruimtevaarttechnologie.
Op de website vind je specifieke informatie over de partners en de lesactiviteiten; we hebben secties voor docenten, voor (mogelijke) belanghebbenden en over de projectpartners.
Voor verzoeken of aanvullende vragen kunt u hier contact met ons opnemen.
Onderwijskundig kader
De ontwikkelde activiteiten zijn gebaseerd op het onderwijskundig kader, dat kan ook worden gebruikt om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. De activiteiten zijn ontwikkeld voor en met mbo scholen.
Trainingen
Planet Change heeft een online training ontwikkeld die docenten een theoretische achtergrond biedt over de onderwerpen van de lesactiviteiten, over onderzoekend leren, genderinclusieve activiteiten en interdisciplinair leren.
Tot juli 2025 is er de mogelijkheid om aan docenten en docententeams een onsite training te geven. Neem contact op met de consortiumpartner in jouw land voor meer informatie. Je vindt de partners op de partnerpagina.
Lesactiviteiten
De volgende lesactiviteiten zijn ontwikkeld voor MBO-studenten van 16 jaar en ouder. De lesactiviteiten zijn bedoeld om de studenten bewuster te maken van het belang van duurzaamheid, waarbij de ruimte als context wordt gebruikt. Ook zijn de lesactiviteiten bedoeld om studenten bewuster te maken van de brede mogelijkheden van carrières in de ruimtevaartsector.
Themes
De lesactiviteiten zijn verdeeld in verschillende thema's, elk met zijn eigen focus. De thema's zijn vervuiling, energie-efficiëntie, ruimtegevaren, constructies,
landbouw, klimaatverandering en logistiek. Elk thema heeft zijn eigen set materialen, die u kunt vinden door op de tegels voor de betreffende thema's hieronder te klikken.
Vervuiling
Vervuiling is op verschillende manieren aanwezig; we hebben waarschijnlijk allemaal gehoord over luchtvervuiling door methaan of koolstofdioxide, maar lichtvervuiling kan ook een grote impact hebben op ons dagelijks leven. In de activiteiten binnen het thema vervuiling zullen we beide onderzoeken; welke impact hebben ze en hoe kunnen ze worden gemeten en verminderd? Studenten doen onderzoek in hun omgeving, om erachter te komen hoeveel vervuiling er is.
Vervuiling
Energie-efficiëntie
Elk jaar verbruiken we meer energie. Dit betekent dat we meer energie moeten produceren om aan de vraag te voldoen. Ook het creëren van bewustzijn over energie besparen is belangrijk. Voor het meest efficiënte gebruik van energie zijn technologische ontwikkelingen cruciaal. Hoe werken zonnepanelen en hoe kunnen ze efficiënter werken? Welke brandstoffen kunnen we gebruiken om aan de vraag te voldoen? De lesactiviteiten gaan in op deze vragen vanuit verschillende invalshoeken.
Energie-efficiëntie
Ruimtegevaar
De atmosfeer en het magnetisch veld van de Aarde beschermen ons tegen het meeste gevaar uit de ruimte. Het bestuderen van deze ruimtegevaren is essentieel om manieren te vinden om ze te blijven ontwijken. In dit onderwerp worden onderwerpen als ruimteweer (bv zonnevlammen), aardobjecten zoals kometen en asteroïden en ruimtepuin verkend.
Ruimtegevaar
Constructies en bouw
Constructies en bouw, in het domein van architectuur en civiele techniek, is het proces van het bouwen van een reeks onderling verbonden structuren. Het is geen enkele actie, maar een systeem van componenten, installaties en afwerkingen waarbinnen verschillende professionals samenwerken. De term 'bouw' wordt ook gebruikt om te verwijzen naar het werk dat in dit proces wordt uitgevoerd, een eenvoudig metselwerk (b.v. een muur), een structuur (b.v. een trap), een gebouw (b.v. een huis), kunstwerken (b.v. een brug). Het architectonische ontwerp is gekoppeld aan de bouw en houdt rekening met verschillende: de impact op het milieu, duurzaamheid, planning, veiligheid op de bouwlocatie, beschikbaarheid van middelen en materialen, logistiek.
Constructies en bouw
Landbouw
Landbouw lijdt steeds meer onder de impact van het veranderende klimaat. Hoe kunnen we technische oplossingen inzetten om ervoor te zorgen dat we in de nabije toekomst nog steeds ons voedsel kunnen verbouwen en oogsten? Hoeveel grondstoffen en fysieke ruimte zijn daarvoor nodig? En, wat voor soort landbouw is geschikt voor ruimtegebruik? Door middel van verschillende activiteiten proberen we de impact te laten zien en kijken we naar oplossingen voor duurzame landbouw. In de ruimte, maar ook op onze eigen planeet.
Landbouw
Klimaatverandering
Klimaatverandering verwijst naar langetermijnverschuivingen in temperaturen en weerpatronen. Zulke verschuivingen kunnen natuurlijk zijn, door veranderingen in de activiteit van de zon of grote vulkaanuitbarstingen. Maar sinds de jaren 1800 zijn menselijke activiteiten de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen als steenkool, olie en gas, landbouw en inadequaat landgebruik. In het onderwerp 'Klimaatverandering' zijn de ontworpen activiteiten erop gericht om het dringende probleem van ontbossing en de constante aanwezigheid ervan te belichten, bewustzijn te creëren over de impact van klimaatverandering op de lokale flora en fauna en satellietgegevens te gebruiken om te monitoren en te begrijpen hoe de opwarming van de aarde de hoeveelheid zee-ijs vermindert en hoe dit belangrijke zeestromingen kan veranderen.
Klimaatverandering
Logistiek
Met een steeds groeiende economie en wereldwijde beschikbaarheid en transport van goederen, groeit de impact van dat transport. Hoe kunnen we proberen die impact te minimaliseren? Optimaliseer transportroutes (en -manieren), verpakking, koop meer lokale producten; er zijn verschillende manieren om naar de hele logistieke keten te kijken die erbij betrokken is. In deze activiteiten richten we ons op de efficiëntie van het transport zelf, waarbij de studenten proberen zo min mogelijk impact te maken met dezelfde producten.
Logistiek
Tutorials
Verken de basis van Google Earth Pro en EO Browser, twee krachtige tools voor het weergeven en analyseren van satellietbeelden. Beide tutorials behandelen essentiële functies om u te helpen veranderingen te monitoren en verschillende activiteiten uit te voeren. Google Earth Pro biedt hoogwaardige beelden en een uitgebreide bibliotheek met historische satellietbeelden, terwijl EO Browser populair is in het onderwijs en een gebruiksvriendelijke interface biedt.
Tutorials